Numri i postimeve : 9831 Mosha : 34 Vendndodhja : At the Hill of Madness Koha e lire : sex drugs & rock n roll Piket : 5367 Data e regjistrimit : 19/07/2008
Titulli: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sat Mar 21, 2009 5:36 pm
Ne shek. XVIII lindi nje lloj I ri muzikor, marshi funeber I cili u trajtua nga mjft kompozitore te shquat nder te cilet edhe Bethoveni.
Ai eshte nje nga figurat me te shquara te zhvillimit muzikor te te gjitha koherave. Ne vlerat e pakontestueshme qe permban krijimtaria e tij, gjeti vazhdimesi ajo qe u krijua nga koloset e tille te muzikes gjermane e austriake si Bah, Hendel, Gluk , Hajden dhe Moxart. Krijimtaria e tij eshte e lidhur me krijimtarine muzikore qe lindi e u perhaps ne ditet e RevolucionitBorgjez Francez. Kjo lidhet edhe me simpatine e tij per formen republikane te drejtimit shteteror. Ky frymezim revolucionar mbeshtolli gjithe personalitetin e tij krijues dhe beri te pasqyroheshin ne permbajtjen e veprave te tij ato ideale heroike e burrerore qe synonin drejtesi e barazi shoqerore
Bethoveni lindi me 18 dhjetor 1770 ne Bon. Formimi intelektual e muzikor I tij ne fazen feminore pati karakter te sforcuar. Gjyshi, me prejardhje flamande, ishte kapelmaester, kurse I ati nje muzikant zanatci I mire. Me vone ai njihet e studion muzikene koloseve te medhenj te muzikes gjermane: Bah, Hendel, Moxart dhe Hajden. Talenti dhe menyra e tij artistike ndikuan per pranimin e tij si instrumentist. Ne vjeshten e vitin 1792 Bethoveni largohet nga Boni dhe shkon ne Vjene, e cila qe nje nga qendrat me te medha kulturore artistike te Europes. Prezantimin e pare ne kete qytet e beri si instrumentist dhe aty fitoi admirimin e aristokrateve qe I hapen dyert e salloneve te tyre, gje qe ia afirmoi rrugen e tij si muzikant. Pas suksesit te madh si pianist, ai e perqendroi vemendjen si krijues. Per ecurine ne mjeshterine krijuese, rendesi paten mesimet qe ai mori nga Hajdeni, por frytet me te mira ia dha puna kembengulese vetjake. Kristalizimi I stilit te tij u realizua ne periudhen e pjekurise, qe nis me krijimin e simfonise 3 Heroika. Tema heroike qe pershkon pothuaj gjithe krijimtarine e tij, trajton personalitetin heroic te njeriut, I cili del ne emer te njerezimit. Bethoveni e pajis heroin e tij me cilesi te nje filozofi e luftetari, me vullnet te pathyeshem etj.
Qellimi I tij kryesor eshte ti sherbeje njerezimit ne luftene tij per clirim e drite. Qe nga kjo kohe, fuqia shprehese e muzikes se tij erdhi duke u rritur. Ne kete periudhe ai shkroi vepra me ide e permasa madheshtore, nder te cilat dallohet Simfonia 5, opera Fidelio, uvertura Egmonti, sonata per piano Apasionata (frymezuar nga Shtrengata e Shekspirit) etj. Ky emertim nuk u be nga vete autori, por nga botuesi I saj Krane, qe emertim beri public thelbin emocional te kesaj vepre. Sipas R. Rolanit, Apasionata nuk eshte vetem sonata me e mire nder te tjerat, qe sundon mbi to Mon-blani ne vargun e Alpineve, por eshte dhe vepra qe ne rradhe me simfonite e tij madheshtore, meriton te konsiderohet si nje nga kryeveprat e literatures muzikore boterore.
Permbajtja e vepres se Bethovenit nuk kufizohet vetem me temen heroike. Vend te rendesishem ze edhe tema e natyres: Simfonia 6 (Pastorale) ose Sonata (Aurora), eshte nje nga veprat me monumentale ne krijimtarine e tij. Ai e kompozoi sonaten, qe mund te quhet nje simfoni e vertete pianistike, ne kulmin e veprimtarise se tij si pianist virtuoz dhe si krijues. Ne sonatat e tij per piano vlen te permendet edhe sonata Do/# minor Sonata e henes., qe paraqet anen me intime te natyres se tij, emocionet dhe ndjenjat e tij me te thella. Ne krijimtarine e Bethovenit nje nga vendet kryesore e ze simfonia. Bethoveni ka kompozuar 9 simfoni, me nje pune prej 24 vjetesh. Ne plan te pare ne simfonite e tij qendron ideja e heroikes (Simfonia 3, 5 dhe 9). Perdorimi I melodive popullore ne finalet e simfonise 3 dhe 9 e perforcoi karakterin popullor te veprave te tij. Kulmi I arritjeve te tij qe Simfonia 9. Kjo simfoni u perfundua ne nje kohe kur Bethoveni ishte shurdhuar krejtesisht. Ne kete simfoni ai I vuri ne jete idete e tij ne nje menyre te pazakonte e te guximshme per ate kohe, duke shenuar nje kthese te rendesishme ne ne lemin e muzikes simfonike. Me qellim qe ta conte mendimin e tij te njerezit, ai perdori nje melodi te ngjashme me kenget masive revolucionare, shfrytezoi tekstin e odes se Shilerit, vendosi korin, qe ishte nje gje e papare ne simfoni, saqe Simfonia 9 u quajt dhe Simfonia me kor. Suksesi I saj qe aq I madh saqe mbeti si nje nga modelet me te shquara te muzikes simfonike boterore. [ Me 26 Mars te vitit 1827, gjate nje tufani me debore dhe kur qielli I nxire gjemonte nga shkreptimat, dha shpirt miku me I madh dhe me I mire I atyre qe vuajne dhe luftojne. Nje dore e huaj ia mbylli syte. Te nesermen, kur u hap lajmi I vdekjes, te gjithe e kuptuan humbjen e madhe dhe nje kortezh funeber prej me se 20 mije vetesh e shoqeroi per ne banesen e fundit, Bethoveni, fatkeq, I varfer. I gjymtuar, I vetmuar- personifikimi I dhembjes, te cilit bota ia ka mohuar gezimin
Ai krijoi GEZIMIN per tia dhuruar botes
Gjate koncerteve, neqoftese ne publik fillonin te bisedonin me njeri - tjetrin ose ne rast se nuk i kushtohej vemendje e plote, ai e nderpriste performancen dhe largohej nga skena.
Eshte i pavdekshem dhe legjenda e ROCK N ROLLIT, CHUCK BERRY I KA DEDIKUAR NJE KENG..
Child In Time Moderatore
Numri i postimeve : 9831 Mosha : 34 Vendndodhja : At the Hill of Madness Koha e lire : sex drugs & rock n roll Piket : 5367 Data e regjistrimit : 19/07/2008
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sat Mar 21, 2009 5:39 pm
shpresoj qe t`keni aq kulture sa ta njihni dhe ta keni degjuar un kam vite qe e adhuroj ate dhe muziken e tij, madje ka qen nder te paret artist qe kam degjuar kur fillova pianon ne klase te 5 cdo veper qe ka dal prej tij esht e mrekullushme dhe me jep nje lloj paqe shpirterore..makes me feel high
dj jero Adoleshent energjik
Numri i postimeve : 1330 Mosha : 32 Vendndodhja : vlore Hobi : muzika Koha e lire : muzike Piket : 583 Data e regjistrimit : 05/08/2008
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Thu Apr 02, 2009 3:57 pm
me vjen mire per temen qe ke hapur por me vjen keq qe ketu nuk e njeh njeri bethovhenin.ai meriton respekt
Child In Time Moderatore
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Thu Apr 02, 2009 6:22 pm
s`ka gje, me mir pak dhe sakte
Lacuna_Coil Administratore
Numri i postimeve : 18764 Mosha : 33 Vendndodhja : Finlanden se nderroj me asgje ne bot...:(:( Hobi : cte dali perpara,mjfaton tme pelqej..... Koha e lire : e lire le te mbetet....dhe me te,te bashkohet dhe my kitare :P Piket : 5690 Data e regjistrimit : 29/06/2008
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Thu Apr 02, 2009 6:24 pm
dj jero shkruajti:
me vjen mire per temen qe ke hapur por me vjen keq qe ketu nuk e njeh njeri bethovhenin.ai meriton respekt
vetem se po pertoj dhe se kam menjen se mka kap birra keq,......... veprat e Bethovhenit jan te vacdekshme. jan kenget e para qe msohen ne piano,jan kenge qe si vdes vlera kurr
meqe ra fjala,e adhuroj mottren kur luan ne pjano pjes nga sonatat
Child In Time Moderatore
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Thu Apr 02, 2009 6:26 pm
jo, duhet te adhuroj Beethovenin qe ka kriju muzike kaq te bukur sa degjohet, luhet dhe vlersohet akoma
Numri i postimeve : 1330 Mosha : 32 Vendndodhja : vlore Hobi : muzika Koha e lire : muzike Piket : 583 Data e regjistrimit : 05/08/2008
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Thu Apr 02, 2009 6:44 pm
Lacuna_Coil shkruajti:
dj jero shkruajti:
vetem se po pertoj dhe se kam menjen se mka kap birra keq,......... veprat e Bethovhenit jan te vacdekshme. jan kenget e para qe msohen ne piano,jan kenge qe si vdes vlera kurr
e ke gabim.nuk jane pjeset e para qe mesohen ne piano por te fundit.
G.I.T Adoleshent
Numri i postimeve : 53 Mosha : 31 Vendndodhja : fier Hobi : piktura, muzika, kercimi, FOTOGRAFIA, (si dhe cdo gje qe ka lidhje me artin) Koha e lire : basketboll,net,out with friends Piket : 139 Data e regjistrimit : 28/04/2009
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sat May 02, 2009 11:52 pm
megjithse degjoj ROCK,METAL edhe rryma te tjrea ne sy te shoqeris degjoj edhe BETHOVEN,MOZART ne shpi jan me te vertet te bukura
Child In Time Moderatore
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 12:00 am
G.I.T shkruajti:
megjithse degjoj ROCK,METAL edhe rryma te tjrea ne sy te shoqeris degjoj edhe BETHOVEN,MOZART ne shpi jan me te vertet te bukura
fakti qe degjon rock & metal (EDHE UN DEGJOJ) nuk do t thot qe sduhet te degjosh muzik klasike, do mdukej absurditet!! esh kulture!
hot_spicy Adoleshent energjik
Numri i postimeve : 15511 Mosha : 32 Vendndodhja : ♥♥14 dhjetor 2008 ♥♥ Hobi : Te kujtoj kohet e shkuara... Koha e lire : ♥♥Flas ne cel me amoren ♥♥ Piket : 10435 Data e regjistrimit : 12/11/2008
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 10:58 am
sa here qe iki te halla vetem kte degjoj...e kam kushuriren pianiste skam cboj mgjthse me pelqejne naiher kto simfonite e ktyre....thone qe ato ngrjne te vdekurit nga varri aq vlera dhe bukuri kane bethoveni shquhet per kto vlera dhe pasuri muzikore me pelqen
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 2:57 pm
eh se kuptojne dot te tere muziken klasike normale...cdo note eshte nje fjale dhe notat flasin vete po duhen vite vite pune qe ti kuptosh..eshte turp per nje person qe shan kete lloj muzike ne fund te fundit veten tregon pa ndjenja..se kuptojne dot te tere njerezit kete muzike..sic thoni ju qe ka pseudo ''metalare'' qe njohin vetem metallica ka dhe ketu nga ata qe njohin vetem bethovhenin gjithsesi skrahasohet metal me kete muzike magjike..jo vetem metal por asnje rryme tjeter
Numri i postimeve : 18764 Mosha : 33 Vendndodhja : Finlanden se nderroj me asgje ne bot...:(:( Hobi : cte dali perpara,mjfaton tme pelqej..... Koha e lire : e lire le te mbetet....dhe me te,te bashkohet dhe my kitare :P Piket : 5690 Data e regjistrimit : 29/06/2008
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:02 pm
dj jero shkruajti:
Lacuna_Coil shkruajti:
dj jero shkruajti:
nga muzika klasike, muzika e bethovenit esht nje nga me te rendesishmet kur behet fjal per msimn e nje instrumenti.ndoshta e kam gabim,por kjo sorrela ime ka filluar te msoj simphonit e tij qe vitin e par. nejse, esht thjesht muzikant i pavdekshem,muzika e Bethovenit me verte qe te renqeth mishin
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:05 pm
Lacuna_Coil shkruajti:
dj jero shkruajti:
Lacuna_Coil shkruajti:
dj jero shkruajti:
nga muzika klasike, muzika e bethovenit esht nje nga me te rendesishmet kur behet fjal per msimn e nje instrumenti.ndoshta e kam gabim,por kjo sorrela ime ka filluar te msoj simphonit e tij qe vitin e par. nejse, esht thjesht muzikant i pavdekshem,muzika e Bethovenit me verte qe te renqeth mishin
jo gabim..gabim.gabim.gabim...hahhahah si mund te mesohen simfonite mund te mesohen ndonje pjese nga ato te klases se pare jo simfoniiiiiiiiiiii..ca po thua..
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:07 pm
sonatat e bethovhenit behen ne shkolle te larte..pastaj simfonite nuk mesohen sepse simfonia eshte shkalla me e larte e muzikes klasike..ne orkestren simfonike instrumenti me i rendesishem eshte violina piano ska...
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:19 pm
lacuna ja shikoje kush eshte sonata e bethovhen qe thua ti motra ime po i ben qe vitin e pare te kursit...une mendoj qe nqs nuk ben shkolle muzike nuk i ben dot keto absolutisht..
[url=][/url]
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:26 pm
e kam fjalen qe kenget e tij nuk msohen vetem nga fundi.ashtu si the dhe t ka pjes qe msohen qe ne fillim. ama simfonia e 9 e bethovenit kam degjuar qe mund te msohet direkt pas ktyre pjeseve te vogla. uhh ormalisht kuptohet jo e plot,jo ashtu sic mund te pritet....nejse doja te thoja qe ne momentin qe njeriu mson nje instrument,n'kok ka castin qe do arrij te perfundoj nga e para deri ne fund kenget e bethovenit
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:28 pm
dj jero shkruajti:
lacuna ja shikoje kush eshte sonata e bethovhen qe thua ti motra ime po i ben qe vitin e pare te kursit...une mendoj qe nqs nuk ben shkolle muzike nuk i ben dot keto absolutisht..
[url=][/url]
flm,por i kam degjuar e shijuar kto pjes me kohe. gjithsesi,ok e lejm kshu,se fundi fundi kurs esht ndoshta zysha ka dal nga korniza e zakonshme e mesimdhenies normale
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:33 pm
Lacuna_Coil shkruajti:
e kam fjalen qe kenget e tij nuk msohen vetem nga fundi.ashtu si the dhe t ka pjes qe msohen qe ne fillim. ama simfonia e 9 e bethovenit kam degjuar qe mund te msohet direkt pas ktyre pjeseve te vogla. uhh ormalisht kuptohet jo e plot,jo ashtu sic mund te pritet....nejse doja te thoja qe ne momentin qe njeriu mson nje instrument,n'kok ka castin qe do arrij te perfundoj nga e para deri ne fund kenget e bethovenit
po simfonia eshte bashkim ne harmoni si mund te luhet vetem ne nje instrument...ato jane pjese qe mesuesit shkeputin dhe i bejne pjese per kalamaj nje faqe me 5 nota dhe kaq...nuk mesohen simfonite...nuk mesohen pjeset e bethovhenit qe ne fillim ato jane pjese te percudnuara qe e ibjne mesuesit me pese nota per stervitje dore...eshte nje hre eshte turp te thuash qe nje kompozitor i madh is bethovheni te kompozoje pjese kalamajsh..mos ja fut kot tani..ja po ta dergoj une nje flet tani si eshte ajo qe ka mesuar motra jote dhe me thuaj jo
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:35 pm
dj jero shkruajti:
Lacuna_Coil shkruajti:
po simfonia eshte bashkim ne harmoni si mund te luhet vetem ne nje instrument...ato jane pjese qe mesuesit shkeputin dhe i bejne pjese per kalamaj nje faqe me 5 nota dhe kaq...nuk mesohen simfonite...nuk mesohen pjeset e bethovhenit qe ne fillim ato jane pjese te percudnuara qe e ibjne mesuesit me pese nota per stervitje dore...eshte nje hre eshte turp te thuash qe nje kompozitor i madh is bethovheni te kompozoje pjese kalamajsh..mos ja fut kot tani..ja po ta dergoj une nje flet tani si eshte ajo qe ka mesuar motra jote dhe me thuaj jo
not true...aspak. po ke quan ti ''qe ne fillim''??
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:36 pm
degjo se simfonia nuk luhet solo eshte budallek ta thuash kete gje..po e them prape ato jane pjese te percudnuara nuk mund te quhen kompozimet e bethovhenit sepse pjeset e bethovhenit hiq elisen behen te tere ose ne mature ose shkolle te larte
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:43 pm
dj jero shkruajti:
degjo se simfonia nuk luhet solo eshte budallek ta thuash kete gje..po e them prape ato jane pjese te percudnuara nuk mund te quhen kompozimet e bethovhenit sepse pjeset e bethovhenit hiq elisen behen te tere ose ne mature ose shkolle te larte
ok,por prap kur thoja ''ne fillim'' e ksha fjalen pas 3~4 vitesh msim mund te arrish te kapesh dicka. sa per vitin e par ,per elizen po thoja,ajo kapet shpejt ,thuaj cte duash.po une di qe esht simfoni apo jo? anyway e lem fare?
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:47 pm
ja po te coj nje simfoni ta degjosh cfare eshte simfonia
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:48 pm
nuk esht nevoja dj jero e di shum mire,e kam degjuar muziken klasike me kohe gjths flm
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:48 pm
[img][/img]
mere partituren e motres dhe shikoje a eshte kjo pjesa qe ti po thoje eshte simofonia e 9 e bethovhen
Titulli: Re: LUDVIG VAN BEETHOVEN Sun May 03, 2009 3:51 pm
ok ti tani po nxjerr partiturat e liceisteve te vertet???